• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP na samitu ALDE liberala Evrope: Usvojene rezolucije o zajedničkom romingu i priznavanju domaćih diploma u EU

Liberalna partija Crne Gore nastavlja rad na razvoju međunarodne saradnje sa liberalnim partnerima širom Evrope. Sjednica Savjeta ALDE saveza liberala Evrope održana u Bratislavi, bila je prilika da se u novonastalim geopolitičkim okolnostima prilagodi politički kurs partije. U fokusu su bile teme vezane za agresiju Rusije u Ukrajini, bezbjednost energije, ali i narastajuću ekonomsku krizu. 

Za Crnu Goru je posebno važna jednoglasno usvojena rezolucija o zajedničkom romingu i prepoznavanju diploma između EU i zemalja Zapadnog Balkana. Takođe, stranke ALDE su još jednom demonstrirale posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana time što su u punopravno članstvo primljeni Pokret slobodnih građana iz Srbije i Demokratska partija Kosova, čime se jača liberalni pokret u regionu.

LPCG je na sjednici Savjeta u Bratislavi predstavljao međunarodni sekretar, Luka Nikolić. On je ovom prilikom imao niz bilateralnih susreta sa evropskim liberalima, učestvovao je na skupu međunarodnih sekretara liberalnih partija, a na marginama događaja prisustvovao je i tradicionalnom okupljanju liberala jugoistočne Evrope (LIBSEEN). U sklopu sjednice Savjeta, delegati su obišli mjesto zločina i odali počast nastradalima u skorašnjem terorističkom aktu kada je pripadnik krajnje desnice motivisan mržnjom prema LGBT populaciji usmrtio dvije osobe. 

LPCG će učestvovati u radu predstojećeg ALDE Kongresa u Štokholmu na kome se očekuje usvajanje novog evropskog liberalnog manifesta.    

PR služba LPCG 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me