• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Borančić: Izvještaj EK poražavajući, Crna Gora u anarhiji, zadnji čas za promjene

Ko je mogao vjerovati da će Crna Gora od lidera u evropskim integracijama koja je 2025. trebala postati član EU, za samo dvije godine doživjeti potpuni debakl i postati glavni problem evropske perspektive regiona? To je rezultat nepromišljenih promjena po svaku cijenu čije rezultate danas osjeća svaki građanin na svojim leđima, a precizno ga je identifikovala i EU. Od otvorenih svih poglavlja i zatvorena 3, danas nam se nudi balkanska unija sa posljednjim režimima Evrope.

Danas smijenja Vlada uzdignute glave predstavlja da je realizovala svega 28% obaveza koje je imala u sklopu Programa pristupanja Crne Gore EU. Na ponos svima, posebno Vladi, koja je vrijedno radila da završi sve obaveze prema svojim nalogodavcima izvan Crne Gore, osim one koje su na evropskoj agendi i koje garantuju bolji kvalitet života građanima.

Izvještaj Evropske komisije koji je posvećen Crnoj Gori jasno skicira nesposobnost ovih Vlada da sprovedu ikakve reforme, da je povećana jedino polarizacija političkih tenzija i odsustvo angažmana između političkih partija i neuspjeh u izgradnji konsenzusa o ključnim pitanjima od nacionalnog interesa, dok je država u rasulu Vlada u ostavci se slika po svijetu i smješka ojađenim građanima.

Možda će Vlada u ostavci okriviti poslanike u Parlamentu zbog ovakvih ocjena, okriviti poslanike što nismo izabrali sudije. No, korisno bi bilo da u tim konstatacijama navedu koji su to poslanici bili uzdržani kada se odlučivalo o tim pitanjima, koje su to političke partije u parlamentu blokirale sve te procese? Tek kad odgovorimo na to pitanje, možemo i reći ko je odgovoran za ovakav izvještaj koji je najgori od kada Crna Gora pregovara sa EU. Odgovor je danas svima više nego jasan.

Ipak, donosiocima odluka ovdje nije ništa negativno, čak se neki i hvale ovim izvještajem. Šta treba da još da se desi da smijenjena Vlada konačno prizna da nije radila svoj posao dobro? Da dostignemo nivo od 0% ispunjenje obaveza, a na dobrom smo putu?

Kome do sada i nije bilo jasno, valjda će i ovo pokazati gdje se Crne Gora danas nalazi. Valjda je jasno sada šta je prioritet smijenjene Vlade Crne Gore i koji su to centri sa kojima pregovaramo, a to zasigurno više nije Evropska unija. A možda je ovo samo jedan dobar argument da Crna Gora treba da pristupi i Otvorenom Balkanu, jer trenutna dinamika pregovora i posvećenosti nas stavlja u istu poziciju sa zemljama regiona, koje su ili tek počele ili nisu ni otpočele pregovore.

Ne bi nas iznenadilo da na kraju smijenjena Vlada smijeni i Evropsku komisiju, jer ipak ovo nije izvještaj kakav su oni očekivali. Definitivno je zadnji čas za promjene na skorim parlamentarnim izborima koji nas očekuju, koji će poslati takve porazne politike na smetlište istorije.

Ammar Borančić,

Portparol Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me