• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Liberali neće podržati rebalans budžeta

Liberalna partija LP najvjerovatnije u Skupštini Crne Gore neće podržati Vladin prijedlog rebalansa budžeta, dok manjinske stranke još nijesu zauzele stav povodom toga. 

Tako uz protivljenje opozicije i Socijaldemokratske partije, Demokratska partija socijalista za taj dokument trenutno može da računa samo na podršku svojih 30 poslanika, piše Dan.

Da LP skoro izvjesno neće stati uz DPS pri izglasavanju rebalansa budžeta kojim se žele na teret građana pokriti dugovi Kombinata aluminijuma za neplaćenu struju, za Dan je potvrdio lider i poslanik te partije Andrija Popović.

„Prijedlog rebalansa budžeta još nijesmo zvanično dobili, tako da ću ga tek kada stigne u skupštinsku proceduru detaljnije komentarisati. Ovo što znamo iz medija jeste da je predloženi rebalans budžeta vezan za veliki trošak koji je građanima Crne Gore

nametnuo Kombinat aluminijuma Podgorica. Još od 2008. godine mi tvrdimo da će KAP uništiti Crnu Goru. Nije bilo potrebno veliko ekonomsko znanje da se nasluti ovo do čega su doveli problemi sa KAP-om. Vidjećemo kad u Skupštinu stigne materijal, ali ne vjerujem da će Liberalna partija podržati rebalans budžeta“, poručio je Popović.

Neizglasavanje rebalansa budžeta, imajući u vidu odnos snaga u Parlamentu i već saopštene stavove parlamentarnih stranaka, logično bi trebalo da rezultira padom Vlade. Sa ovakvim stavom saglasan je i predsjednik Liberalne partije.

„Po logici stvari ako neusvajanje budžeta znači pad Vlade, isti princip treba da važi i za neizglasavanje rebalansa. Ali, o tome neka razmišljaju oni koji čine Vladu“, zaključio je Popović.

Rebalans budžeta, usvojen na sjednici Vlade, predviđa prebijanje dugova između države, KAP-a i Elektroprivrede Crne Gore za neplaćenu struju u iznosu od 61 milion eura, kao i novo zaduženje od čak 102 miliona. 

Predstavnici Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Force u Skupštini Crne Gore saopštili su da još nemaju zvanične partijeke stavove povodom glasanja o rebalansu budžeta.

„Rano je za tu priču. U BS-u nijesmo još donijeli stav povodom rebalansa budžeta. Kad prijedlog rebalansa bude upućen u skupštinsku proceduru moći ćemo komentarisati“, kazao je šef poslaničkog kluba BS-a Almer Kalač.

I Ljerka Dragičević (HGI) najavljuje da njena partija tek treba da donese odluku da li će glasati za rebalans.

„U utorak ćemo imati sjednicu Središnjeg odbora i donijećemo zaključak u vezi sa rebalansom budžeta, kao što uvijek činimo kad se radi o ovako krupnim pitanjima“, istakla je ona.

Konačan stav o rebalansu budžeta nemaju za sada ni u Forci.

„Kad dobijemo zvanično predlog rebalansa budžeta, zauzećemo stav na partijskim organima“, najavio je poslanik Force Genci Nimanbegu.


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me