• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Nedopustiv muk iz Vlade na stradanje u Ukrajini, najmanje što CG može da uradi je da pošalje humanitarnu pomoć

Crna Gora nema pravo da ostane nijema na stradanje ukrajinskog naroda i humanitarnu katastrofu do koje je dovela agresija Rusije!

Najmanje što naša zemlja mora i treba da uradi je da pošalje ugroženom stanovništvu Ukrajine pomoć u medicinskoj opremi i prehrambenim proizvodima. U okviru svojih mogućnosti, ali što je važnije, dosljedno kao što je to uvijek činila i pomagala svima kada bi ih zadesila nevolja, počev od država u okruženju za vrijeme elementarnih nepogoda i stradanja, ali i dalje - gdje je god bilo potrebno! Sudeći prema tome kako sada stvari stoje, ova Vlada Crne Gore  i naše  Ministarstvo odbrane neće poslati ni dvopek, što je poraz za našu zemlju i crnogorski obraz.

Treba li ikome ko drži do civilizacijskih vrijednosti raščlanjivati i objašnjavati da smo svjedoci napada Rusije, bez objave rata, na svoje prve komšije - na suverenu, međunarodno priznatu  državu Ukrajinu.  U međunarodnom pravu ovakva vrsta napada se naziva agresija, jer ima za cilj osvajanje teritorije i potčinjavanje stanovništa.

Ukrajina je napadnuta sa mora, kopna i vazduha. Već šest dana traje borba Ukrajinaca za svaki pedalj svoje teritorije, za svaki kvart u Harkovu, Marijupolju i Kijevu. Nažalost, sukobi ovakvih razmjera dovode do velikih gubitaka ljudskih života i masovnog  iseljavanja civila sa ratom zahvaćenih područja. Najveći talas ukrajinskih izbjeglica primiće njene komšije, Poljska, Mađarska, Rumunija....

NATO, USA, Evropska unija i zemlje kandidati za članstvo, među njima i Crna Gora osudila je ovakav čin agresije koja će proizvesti i dalekosežne posljedice po ruskog agresora, ali i ruske građane čiji dobar dio ne dijeli sumanutu ratnu platformu svoga lidera.

Svjesni smo činjenice da će Ukrajincima biti dostavljene razne vrste pomoći od mnogo većih i jačih od nas, ali „nijesmo ni mi gubavi“ pa ako već nećemo da dostavljamo oružje, možemo ono što je stradalnicima u ovoj agresiji najpotrebnije – ljekove, hranu i odjeću. Bez svega toga su ostali oni čiji domovi gore, djeca se smrzavaju u podrumima i skloništima, a sinovi brane zemlju od sile koja nema milosti i obzira ni prema Ukrajincima, niti prema budućnosti sopstvenog naroda. Putin nije Rusija, to su oni građani koji od Sankt Peterburga do Vladivostoka nastavljaju svake noći da izražavaju protest zbog agresije na Ukrajinu.

Aleksandar Ljumović.

Savjetnik Predsjednika LPCG-a za bezbjednost i odbranu


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me