• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Evropski liberali: Vrijeme je da svijet pokaže solidarnost, snažna podrška Ukrajini i građanima Rusije protiv "Putinovog rata"

Danas je održan vanredni sastanak liberalnih lidera Evrope tokom kojeg se razgovaralo o ruskoj agresiji u Ukrajini i narednim koracima koji će preuzeti evropski partneri u cilju podrške ukrajinskim građanima. Online sastanku su prisustvovali predsjednik Liberalne partije Andrija Popović, kao i savjetnik za međunarodne odnose Vatroslav Belan.

Na sastaku koje je organizovao ALDE savez liberala Evrope jednoglasno je zaključeno da su potrebne snažnije sankcije protiv Rusije i izdvajanje veće pomoći svih država za Ukrajinu. Naročito je važno da Crna Gora, kao rijetki izuzetak u demokratskom svijetu, konačno konkretno pomogne Ukrajni, suverenoj država sa međunarodno priznatim teritorijalnim integritetom, koja se peti dan zaredom bori protiv ruske agresije, i to konkretnim donacijama i upućivanjem pomoći. 

Liberali su uvijek čvrsto na strani evropskih vrijednosti i sada je vrijeme da pokažemo svoju solidarnost sa Ukrajinom, poruka je skupa. Evropska unija, Sjedinjene Države i Velika Britanija uvele su Rusiji veoma teške sankcije, ali svi zajedno možemo učiniti više da zaustavimo ruskog predsjednika Putina u ovom suludom činu koji uvodi čitav svijet u nestabilnost.

Na sastanku je usvojena i zajednička deklaracija u kojoj se osuđuju Putinovi postupci na teritoriji Ukrajine, ali istovremeno iskazana podrška ruskim građanima koji rizikuju da budu uhapšeni i maltretirani suprotstavljajući se ratu koji i ruska javnost i građani prepoznaju kao "Putinov rat".

Deklaracija sadrži konkretne prijedloge za više sankcija za koje vjerujemo da bi mogle zaustaviti rusku agresiju u Ukrajini, kao i prijedlog za uključivanje stranke ukrajinskog predsjednika Zelenskog u članstvo liberalne porodice ALDE saveza liberalnih partija Evrope, što su oni i prihvatili.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me