• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Ovih dana Crna Gora liči na zemlju čuda

Ovih dana Crna Gora liči na zemlju čuda i čudesa u kojoj se dešava, upravo ono što je, do juče, bilo nezamislivo. Sve je teže razlikovati ko je u vlasti, a ko čini opoziciju, ko kojoj ideologiji pripada, ko su vjernici, ko ateisti, a ko agnostici?

Liberali, kao slobodoumni ljudi, koji poštuju pravo svakog čovjeka da vjeruje i da ispovijeda svoja vjerska osjećanja, ostali su zapanjeni, pred činjenicom da se ne može realizovati dodjela lokacija za izgradnju hrama Crnogorske pravoslavne crkve i Mešihata islamske zajednice po prijedlogu iniciranom od Glavnog grada Podgorice i skinutog sa dnevnog reda sjednice Skupštine Glavnog grada. Danas je neophodno da se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i Islamskoj zajednici omogući da izgrade svoje vjerske objekte ne prelamajući bilo kakve političke razmirice preko leđa crnogorskih vjernika.

Da li je moguće da su neki u svojim kabinetima i salonima zaboravili da se Sveta liturđija Crnogorske pravoslavne crkve, u Podgorici već 13 godina svake neđelje i crkvenog praznika, obavlja na ledini, poljani koja je dio parka Kruševac. Nema krova nad glavama crnogorskih vjernika, a kako je krenulo neće ga ni biti. Lični politikanski stavovi i personalne pizme ne smiju da nadvladavaju državne i nacionalne ciljeve. Nije korektno svoje lične animozitete, prema saborcima u vladajućoj koaliciji, stavljati ispred opšteg dobra.

Građani Crne Gore, kojima je ona jedina domovina, mogu samo da se pitaju, kada će se definisati status CPC kao što je definisan status ostalih vjerskih zajednica ali i kada će naša država, koja je prije sedam godina obnovljena, biti i ustanovljena.

Stoga apelujemo na sve političke subjekte, naročito suverenističkog profila da u ovom trenutku daju jasnu i nedvosmislenu podršku svakom ko pokaže makar i malu želju i namjeru da Crnogorska pravoslavna crkva dobije mjesto koje joj pripada.

Predsjednik Opštinskog odbora Liberalne partije

Podgorica

Esad Šainović


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me