• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Sjutra u 12h antifašistički protest ispred Skupštine, pozivamo sve da nam se pridruže

Liberalna partija Crne Gore u četvrtak 16. decembra tačno u podne organizuje ispred Skupštine Crne Gore protest povodom ponovnog odbijanja da se Prijedlog Zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola uvrsti u dnevni red tekućeg zasijedanja Skupštine Crne Gore.

Ovim činom crnogorski poslanici i političke partije su pokazale da im nije stalo do poštovanja najvećih tekovina modernog i demokratskog društva i osnovnih poslulata EU. Javnost je imala priliku da u direktnom prenosu vidi da je svega 29 poslanika podržalo prijedlog Liberalne partije Crne Gore da Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola bude razmatran na plenumu.

Ova činjenica sama po sebi dovoljno govori o stanju i agoniji u kojoj se nalazi Crna Gora i ne ostavlja sumnju da li se i sama parlamentarna većina istinski zalaže za antifašističke tekovine i razvoj društva na ovim osnovama. Jasno je da je tog poneđeljka 13. decembra u Skupštini Crne Gore među 81 poslanikom bilo svega 29 antifašista i boraca za najsvetije ideale na kojim je ova država decenijama građena.

Pseudoantifašisti koji samo o praznicima ili nekim svečanim proslavama na rever zakače bedž koji simbolizuje antifašizam misle, ili valjda stvarno vjeruju, da uporno odbijanje da se o ovom zakonu raspravlja može zaustaviti plimu promjena koja nadolazi i donosi neki novi društveni i istorijski kontekst. Nije gospodo dovoljno slikati se pored spomenika iz NOB-a, ili spomen-obilježja i saopštiti par fraza i ispraznih floskula jer za istinski antifašizam se mora raskinuti veza sa svim onim koji promovišu neofašističku ideologiju i podržavanje takvih nacionalističkih grupacija je siguran put u propast.

Crnogorsko društvo konačno mora iskoračiti iz vrtloga nacionalizma, neofašizma i slavljenja ratnih zločinaca. Samo takva Crna Gora će biti partner savremenoj Evropi! Svjedoci smo da su se aveti retrogradnih ideologija podržanih čak i od nekih političkih partija na velika vrata uselile u antifašističku i slobodarsku Crnu Goru. U prethodne dvije godine često se potpuno otvoreno poziva na revizionizam i relativizovanje antifašizma, dok se u isto vrijeme promoviše četnička ideologija svesrdno pomognuta od pojedinaca i grupa bliskih crkvi Srbije i ideolozima takozvanog „srpskog sveta“.

Zadnji je trenutak da se onemogući dalje rastakanje antifašističke Crne Gore, ako to ne uradimo sad, sjutra će možda biti kasno.

Liberali pozivaju sve antifašiste, NVO, političke partije i sve one koji se zalažu za slobodarsku i otvorenu Crnu Goru bez fašizma i mržnje, da dođu u četvrtak u 12h ispred Skupštine Crne Gore i jasno sa nama kažu NE FAŠIZMU.

 

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me