• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Đukić, LP: Crna Gora ekološki neosviještena, promjena počinje od nas pojedinačno

Kako je naša zemlja Ekološkim manifestom  proglašena ekološkom državom, očekivalo bi se da je pređen makar minimalni prag u osviješćivanju potrebe i poriva da životna sredina, ako ne u istom, ostane makar u pristojnom stanju očuvana.

U svijetu je došlo do daleko veće produkcije  informacija o životnoj sredini nego što je to bilo prije samo nekoliko godina, djelovanjem različitih uticaja ali i pojedinačnim osvješćivanjem građana. Mi, kao zemlja sa svega nekoliko stotina kvadratnih km i na toj kvadraturi pet nacionalnih parkova – možemo biti vrlo lijep i dobar primjer, kako to treba zapravo da izgleda ekološki očuvana sredina, posebno ako u svom nazivu nosi taj predznak.

Nažalost Crna Gora danas nije ekološki osvješćeno društvo. Popularno je, još uvijek, potrošačko i kako se takva svijest rapidno proširila, tako je i ostatak njenog postojanja, u vidu ogromne količine neuredno odloženog, često nereciklirajućeg, otpada, postao redovna slika našeg okoliša. Možda bi se mnogi iznenadili kad bi shvatili koliko je zapravo malo neophodno da se situacija u potpunosti promijeni. Ne sumnjam ni da bi redovno informisanje o planetarnom značaju smanjenja izduvnih gasova, širenja saznanja o mogućim, alternativnim metodama i obnovljivim izvorima energije doveli do, prije svega ličnog, pa onda i kolektivnog zadovoljstva, tako i do dobre slike o nama kao turističkoj destinaciji u kojoj je kvalitet vazduha gratis.

 Ostavimo utisak - pobijedimo navike - prevaziđimo nedostatke.

 Pokažimo da preuzimanjem odgovornosti dobijamo više  slobode.

Budimo uzor i primjer: Crna Gora iznad političkih kriza i nerazumijevanja. Crna Gora u direktnoj korelaciji sa prirodnim resursima i njenim ljepotama - kojima još uvijek raspolaže.

Crna Gora kao segment očuvanog zdravlja u moru suprotnih prioriteta.

Crna Gora kao privilegija biološkog diverziteta i Crna Gora kao ekološka oaza.

Sve što Crna Gora od nas zahtjeva - ne da bi to postala, već da bi to ostala,  je da prepoznaznamo važnost njene flore i faune, kao i neophodnost drastičnog smanjenja uticaja negativnog i zagađujućeg ljudskog faktora a to počinje od svih nas pojedinačno.

Ivana Đukić,

v.d. predsjednica Odbora LP Cetinje, molekularni biolog


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me