• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Ovakav odnos prema građanima nije imao ni Čaušesku. Ko je na kraju naredio destan na Cetinje ako nije niko iz Vlade?

 

Ukoliko bi neko neutralan, ako takvi i postoje, pokušao da sabere i oduzme šta su jučerašnjem kontrolnom saslušanju saopštili zvaničnici Vlade Crne Gore i da to uporedi sa dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra sasvim sigurno da ne bi mogao da povjeruje sopstvenim ušima šta je čuo i vidio, a vrlo vjerovatno da bi pomislio kako je u pitanju neka nižerangirana predstava ili film iz Bolivudske produkcije. Opšti verbalni metež i političko ali, nažalost, i profesionalno rikošetiranje prikazano u izvedbi premijera Krivokapića, potpredsjednika Abazovića, ministara Injac i Sekulović, te šefa policije Brđanina ogledalo su žanra kojem pripada ova burleska najbliža tragikomediji. Širok je opus izrečenih apsurdnosti, kontradiktornosti i netačnosti njihovih izjava, ali to ne bi bilo vrijedno pažnje da se radilo o zaprašivanju komaraca ili krompirove zlatice, ali obzirom da su u pitanju bili životi istinskih rodoljuba i patriota starosti od svega par pa do preko devedeset godina života. Na tako lakonski i neodgovoran način se odnositi prema građanima i njihovim sudbinama nije viđeno još od vremena Čaušeskua i njegove represivne Sekuritate koja nije šteđela suzavac taman kao ni ova naša osvježena vlada i njena policija.

Da krenemo redom šta su izrekli akteri ovog niskobudžetnog burlesknog projekta koji, nažalost, nije celuloidna fantazija već je klerikalna realnost koja je zadesila Crnu Goru. Premijer je preko svog kabineta upravo kao pravi diktator saopštio „Na policiju na Cetinju je bačen Molotovljev koktel, a demonstranti su navodno bez ikakvog povoda na više lokacija napali policiju“. Zbog tog „bačenog molotova“ policija je napala građane! Potpredsjednik vlade Abazović demantuje svog šefa jer izjavljuje „da je taj navodni Molotovljev koktel bačen na policiju, ne u pet časova ujutru, već kasnije“. Znači jedan od njih dvojice ne govori istinu i ne saopštava istinitu tvrdnju, što je kažnjivo i po krivičnom a posebno onom moralnom zakonu na koji se obojica oslanjaju dok se busajući u prsa pozivaju na svoju čast. Istina je da su obojica izrekli netačnost jer nije bilo nikakvog Molotovljevog koktela bačenog na policiju i zbog toga obojica trebaju da odgovaraju, prvo politički a zatim i krivično ako tužilaštvo još postoji i ako sudovi rade. Zaključak poslije odgledanog prvog čina ovog komada je da Molotovljevog koktela i pucanja na policiju nije bilo! Drugi čin donosi više žovijalnosti na scenu jer je glavni lik ministarka Injac koja u radnju uvodi neki hilihopter, ma šta to bilo i na šta se odnosio ovaj termin, jer čak ni gugl pretragom tako nešto se ne pronalazi. Može biti da se radi o specijalnom vazdušnom prevoznom sredstvu koje služi za transport popova tokom desanta na crnogorske svetinje i koje se sigurno u tim ekspertsko-apostolskim krugovima tako i zove. Uzećemo da je ministarka mislila na vojni helikopter tipa Bel, pa je u vezi njegovog korišćenja izrekla istinu da je on plaćen novcem svih građana a korišćen za potrebe crkve Srbije.

Znači Injac priznaje da je vazduhoplov koji su svi građani Crne Gore, svih vjera i etničkih pripadnosti, finansirali korišćen u privatne svrhe jedne strane vjerske organizacije sa ciljem izazivanja okupljenih građana i ugrožavanja njihove bezbjednosti. Međutim, ministarka, očigledno, osim kršenja zakona, koji su joj slaba strana, nije za ovih skoro godinu dana naučila šta pripada opsegu djelovanja ministarstva koje vodi i da je Crna Gora članica NATO-a, pa samim tim da je pomenuti helikopter dio naoružanja kojim raspolaže kao članica tog Saveza. Prosto rečeno vojni helikopter je ujedno i NATO helikopter osim ukoliko nas je je ona isključila iz NATO alijanse. 

U završnom činu ove burleske posebno je kontradiktorna replika koju izgovara kao svoju zvaničnu izjavu ministar Sekulović koji je u stilu nekadašnjih kurira iz časnog NOB-a pročitao poruku od predsjednika vlade Kriivokapića a nakon toga dobio trenutnu amneziju đe je tekst poruke završio. Nezamislivo je da se naredi neviđena represija nad mirnim demonstrantima na osnovu neidentifikovanog dokumenta koji niko nije vidio. Takva izjava je za trenutno razrješenje ako ministar nema dovoljno savjesti da se sam povuče sa funkcije kojoj, čigledno, nije dorastao. Ako nije on komandovao sramnim desantom na Cetinje i Cetinjski manastir neka kaže ko je to uradio i zašto kao savjestan javni funkcioner nije odmah alarmirao javnost ili podnio ostavku. Ostavka je, poštovani ministre, moralan čin!

Sublimirajmo sve izrečene dijaloge, ali i monologe, kako bi narod rekao izrečene sebi u bradu, valjda u namjeri da se zbog griže savjesti i neprospavanih noći barem malo olakša duša, i zaključimo da jedini pravičan ali i moralan izlaz iz ove situacije je trenutna ostavka ili smjena kompletne vlade i svih njenih javnih funkcionera na svim pozicijama i raspisivanje hitnih prijevremenih izbora. Samo izborom proevropske vlade i novog političkog establišmenta se ova napaćena država i posvađani narod mogu spasiti kataklizmičnog scenarija koji se očigledno do najsitnijih detalja sprovodi u djelo.

 

Jovan Rabrenović,

Član Predsjedništva Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me