• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Poboljšati nivo naplate PDV-a od poreskih obveznika

Liberalna partija Crne Gore, još jednom, apeluje na donosioce odluka da preduzmu sve što je u njihovoj nadležnosi kako bi se izbjeglo najavljeno povećanje stope PDV-a.

Napominemo da se ovakvo rješenje nije pokazalo kao dobro ni u jednoj zemlji regiona koja je pribjegla ovakvom načinu povećanje prihoda u budžetu. Naprotiv, povećanjestope PDV-a dovelo je do smanjenja očekivanih dodatnih prihoda od naplate novog PDV-a. Realno je očekivati da će se talas poskupljenja krajnje negativno uticati na građane kao finalne potrošače, što će rezultirati padom njihove kupovne moći.

Umjesto, povećanja stope PDV-a, i dodatnog opterećivanja pravnih i fizičkih lica, još jednom, prijedlažemo da se poboljša nivo naplate PDV-a od poreskih obveznika koji svjesno kršeći zakon izbjegavaju obavezu njegovog plaćanja. Akcenat se, prije svega, mora dati na inteziviranje frekvencija kontrole izdavanja PDV računa, jer je više nego, evidentno da je taj procenat naplate u stagnaciji ili padu, umjesto, da iz dana u dan raste i da doprinosi popunjavanju budžeta, što je u krajnjoj liniji njegova osnovna fiskalna funkcija.Takođe, sugerišemo povećanje poreske stope na luksuzna dobra, za koja se do sada plaćala umanjena poreska stopa od 7%, kao što su nautičke usluge, neizostavno oporezovati igre na sreću, koje su do sada bile izuzete iz obaveze plaćanja .

Ukoliko, mimo realnih argumenata, dođe do povećanja stope PDV-a, Liberali prijedlažu da se unaprijed određen procenat prihoda ostvarenih od povećanja usmjeri za otvaranje novih radnih mjesta za zapošljavanje mladih obrazovanih ljudi, za čijim zanimanjima postoji potreba na crnogorskom tržišu, kao i za otvaranje novih radnih mjesta za osobe sa hendikepom, koje do sada nijesu imale adekvatan položaj u sistemu zapošljavanja. Samo sa jasno i unaprijed definisanim, realnim razlozima može javnost prihvatiti povećanje stope PDV-a.

Mr Jovan Rabrenović

član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me