• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Šainović: Promašena politika Vlade izgubila je svako povjerenje, na vanredne izbore sa građanskim blokom

Ova vladajuća većina i Vlada na čelu sa premijerom Krivokapićem vodi potpuno promašenu politiku i izgubila je svako povjerenje i javnosti i poslanika u Skupštini koji to i otvoreno govore. Od samog početka ova privremena Vlada preuzela je rukovođenje državom nespremna, nevješta i neuka, a iz dana u dan to sve na sve pogubniji način i dokazuje i osjeća u životima građana. Opasan politički avanturizam ljudi koji su se slučajno zadesili na najvišim rukovodećim pozicijama države Crne Gore i danas, bez ikakvog povjerenja građana i utemeljenja u izbornom rezultatu, vode društvo u sunovrat, ostaviće dalekosežne posljedice i po ekonomiju i po vanjsku politiku i stabilnost institucija.

Građanske, procrnogorske i proevropske partije trenutne opozicije moraju se hitno okupiti i bez kalkulacija formirati blok za modernu, multietničku i građansku državu sa kojim će ući u prijevremene parlamentarne izbore koji nas uskoro očekuju. Nema sumnje da su političke i društvene snage koje vide Crnu Goru kao slobodno, otvoreno i građansko društvo mnogo snažnije i imaju značajnu podršku, zato je od ključnog značaja da se svi koji vjeruju u takvu Crnu Goru objedine i pruže snažan odgovor na permanetna poniženja koje građanima ova vlast priređuje. Danas je svima jasno kakav je karakter nove većine, da oni nijesu ni reformisti ni evropejci niti inovatori već konglomerat šovinista i nacionalista koji su se udružili sa kolekcionarima fotelja i funkcija zarad ostvarenja, neko ličnih i partijskih interesa a neko interesa gazdi iz regiona i ostvarenja sna o "srpskom svetu" koji će i ovoga pusta ostati nedosanjani košmar.

Greađani očekuju od nas da budemo odgovorni i na visini zadatka. Građanska Crna Gora imala je vreman da se oporavi od šoka eskalacije šovinizma, kosnoliduje i vrijeme je da konačno da snažan, zajednički odgovor a liberali će uvijek biti u prvom redu takve borbe. Nemamo pravo na bilo kakve drugačije koncepte i kompromise. Sve što je urađeno u protekle dvije decenije, osnovna ustavna načela i sav napor koji je uložen da Crna Gora postane savremeno, moderno i otvoreno društvo, članica NATO, svjetska destinacija u turizmu i najnapredniji kandidat za članstvo u EU, dovedeno je u pitanje. Razlika imeđu dva koncepta, koji nudimo mi i koji nude oni, nije ni partijska ni nacionalna, već civilizacijska, i svako ko vidi Crnu Goru u modernom i savremenom društvu slobodnih i suverenih naroda, na našoj je strani i dobrodošao je.

Esad Šainović,

Generalni sekretar Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me