• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Podržavamo zathjeve poljoprivrednika, Stijović da podnese ostavku

Imala je crnogorska javnost prilike da se u prethodnih 8 mjeseci nasluša i nagleda svakakvih izjava i odluka koje su donosili predstavnici ove nove, a već prežaljene i prekrižene, Vlade. No po svemu sudeći ministar Stijovic će biti zvijezda Vlade kratkog mandata. Ovaj odlazeći ministar je uspio da od autsajdera među autsajderima i članovima Vlade, vrlo brzo postane prva zvijezda medijskih objava i sukobljavanja sa cjelokupnom stručnom javnošću. 

Gospodin skoro pa bivši ministar se nije ni vidio ni čuo pola godine i za taj period je uspio da napravi ono što ni jedan ministar prije njega nije. Uspio je da se ne miješa u svoj posao ni jednim atomom svoje profesionalne funkcije i da ne obiđe ni jednog jedinog poljoprivrednika i stočara na teritoriji Crne Gore. O njegovim, kako se to kaže, vanškolskim, aktivnostima ne bi ovom prilikom jer su dovoljno poznate najširoj javnosti i ne zavređuju neku posebnu pažnju pa samim tim nećemo se baviti zašto je obilazio neke NVO i obećavao svesrdnu pomoć njihovim aktivnostima a tihovao na poziciji ministra. 

Odlazeci ministar nije vidio poljoprivrednike a nije se ni trudio da im pomogne u trenucima proljećne sjetve, rasta cijena stočne hrane, prekomjernog uvoza mlijeka, sira i ostalih mliječnih proizvoda iz jedne zemlje regiona, pogađamo svi iz koje. Nije se gospodin odlazeći brinuo ni zbog toga što nema agrobudžeta pa stočari na sjeveru države rasprodaju stada i buljuke stoke krupnog ali i sitnog zuba. 

Odlazeći ministar poljoprivrede kaže da nema para za ispunjenje zahtjeva stočara i da bi neophodna dodatna 3.1 miliona eura raskućila budžet države Crne Gore i ko zna ko su ti poljoprivrednici koji tako nešto traže. Evo odgovora gospodine odlazeći ministre, to su lojalni građani ove države koji plaćaju svoje obaveze i traže da se poštuje i cijeni njihov rad i da im Vlada bude partner a ne gazda jer oni znaju i umiju gazdovati svojim dobrima. 

Podsjećanje radi, gospodine odlazeći ministre, agrobudžetet za 2020. godinu iznosio je 60,7 miliona eura  i bio je veći za 8,3 miliona u odnosu na 2019.godinu, a ovaj vaš koji ste donijeli u julu, ili bolje reći kad je isteklo već pola godine, je manji od Budžeta čak i iz najteže poslijeratne godine, i iznosi svega 44,8 miliona eura ili skoro 16 miliona eura manje.

Jasno je da bi gašenje mljekarske industrije u Crnoj Gori, a što je prema izjavama pojedinih stočara vjerovatno i cilj cjelokupne politike resora dolazećeg ministra, obezbijedilo da pojedini proizvođači iz okruženja u potpunosti preuzmu crnogorsko tržište i time ne samo oslabe i ovako katastrofalnu ekonomska situaciju već obezbijede sebi dominantan uticaj na potrošače.  

Liberalna partija pruža potpunu podršku stočarima za zahtjeve koje su iznijeli i zatraženu ostavku resornog ministra Aleksandra Stijovića, a takođe i za sve oblike demokratske radikalizaciju protesta koje su najavili ukoliko ne dođe do sastanka sa predstavnicima vlasti.

PR služba LPCG 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me