• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Mirni protesti su demokratski vid borbe nezadovoljnih

Crna Gora čeka izbor novog Vrhovnog državnog tužioca kao “ozeblo sunce”. Ta osoba treba biti časna, stručna, hrabra, politički neutralna, samo takvu osobu će liberali podržati,  a u prvih sto dana obavljanja funkcije mora pokrenuti postupak protiv više “krupnih riba” u našoj državi a bez sumnje Vrhovnom državnom tužiocu neće nedostajati materijala, čak vjerovatno neće stići da procesuira sve koje treba. Aferu “snimak”  novoizabrani VDT, za razliku od prethodnog,  mora ozbiljno tretirati i analizirati, ne može se gurati “glava u pijesak” a sa druge strane javnost mora saznati ko stoji iza audio-video materijala koji je specijalno pravljen i aranžiran za predsjedničke izbore a koga već duže vrijeme emituje naš opozicioni dnevni list. Malo je vjerovatno da čitav projekat nije napravljen u saradnji sa nekim ko je daleko moćniji i tehnički opremljeniji od jednog opozicionog lista a ako se nešto tako dokaže neće se znati što je veća opasnost po dalju demokratizaciju i budućnost Crne Gore, sama afera ”snimak” i njeni učesnici ili oni koji su je tako dobro istražili i pokrili.

Takođe, poslije održanih predsjedničkih izbora je jasno da je neophodna profesionalizacija Državne izborne komisije, ubuduće je neodrživo stanje da su njeni članovi partijski činovnici, bez obzira na to da li su oni čitav izborni postupak sproveli zakonito i profesionalno, jer jednostavno im prosječan birač ne vjeruje, zbog svojih partijskih referenci. Poslije sprovedenog izbornog procesa vjerujem da će postojati većinska politička volja za Izmjenu i dopunu Zakona o izboru odbornika i poslanika,  Zakona o izboru Predsjednika Crne Gore ali i Zakona o biračkim spiskovima i političkim partijama.

Poslije Odluka Opštinskih i Državne izborne komisije da odbije gotovo sve prigovore izbornog štaba Miodraga Lekića na navodne neregularnosti tokom nedavno održanih predsjedničkih izbora, ne vidim ništa loše u tome ako dođe do mirnih protesta u Crnoj Gori, organizovanih u skladu sa zakonom. To je svuda u svijetu jedan od vidova demokratske borbe nezadovoljnih, ne samo opozicije. Ako bi i došlo do takvih protesta, vjerujem da bi oni bili dobro organizovani a ubijeđen sam da gospodin Lekić ne bi stao i ostao na čelo nečega što bi moglo poprimiti bilo kakav neželjen tok. 

Predsjednik LPCG

Andrija Popović


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me