• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

POPOVIĆ: Ako pobijedi Lekić, neizbježni vanredni parlamentarni izbori

Ukoliko na predsjedničkim izborima pobijedi nezavisni kandidat Miodrag Lekićto bi dovelo do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, ocijenio je, u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, prvi čovjek Liberalne partije Andrija Popović.

- Ne treba biti posebno politički obrazovan i zaključiti da bi, eventualna pobjeda na predstojećim predsjedničkim izborima, nezavisnog kandidata Miodraga Lekića, iza koga je stala cjelokupna parlamentarna opozicija, dovela do kohabitacije odnosa u kojem je parlamentarna većina iz jedne, a predsjednik Crne Gore iz druge političke grupacije.To bi neminovno dovelo do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, jer bi sadašnja parlamentarna opozicija s pravom tražila nove prijevremene izbore - tvrdi Popović.

Stoga, ističe on, na osnovu zvanične većinske podrške birača, u ovom trenutku nema mjesta pojedinim manipulacijama sa najviših mjesta, da ukoliko Lekić pobijedi, ništa se neće desiti.

- U slučaju eventualne pobjede Lekića, najkasnije u roku od nekoliko mjeseci, doći će do raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora, gubitka najmanje pola godine na sprovođenju istih i u ovom trenutku - bezrazložne destabilazacije države.To bi značilo i zaustavljanja evroatlantskih integracija, jedinog instrumenta za postepenu demokratizaciju Crne Gore . Postavlja se pitanje, koliko bi vremena trebalo da prođe, da se nakon održanih izbora formira nova parlamentarna većina, poslije svega što bi se dešavalo u tom vremenskom periodu i svih političkih ostrašćenosti, koje će to neminovno da prate. Bez obzira na sve razlike koje smo ranije imali sa predsjedničkim kandidatom DPS-a Filipom Vujanovićem, kao i činjenice da postoje samo dva predsjednička kandidata, Liberalnoj partiji je u ovom trenutku najbitnija stabilnost države i ne sumnjam da ćemo, kao i više puta ranije na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, dati podršku „glavom, a ne srcem“ - ističe Popović.

Isto tako će, dodaje on, Liberalna partija biti prva koja će tražiti smjenu Vujanovića ako ih razočara, kao u nekim ranijim prilikama, naročito, kako je ponovio, u vezi pojedinih crnogorskih identitetskih pitanja, koja uostalom i nijesu u sklopu predsjedničkih ovlašćenja.

- Da podsjetim, Glavni odbor Liberalne partije je na sjednici održanoj 16. marta donio većinom glasova Odluku da ćemo podržati kandidata DPS-a, ali je sigurno da nikome od naših članova, glasača i simpatizera, zbog složenosti odnosa sa Vujanovićem, nećemo zamjeriti ako u neđelju 7. aprila zauzme političku neutralnost - zaključio je Popović.


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me