• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Vojska angažovana protivno Ustavu i nezakonito, povući je sa ulica

Pozivamo Vladu Crne Gore i organ koji je donio odluku da Vojska Crne Gore izađe na ulice hitno tu odluku poništi i vojsku vrati u kasarne te tako obezbijedi sprovođenje i primjenu Ustava u mjeri i na način na koji je to ovim najvišim pravnim aktom i propisano. Potpuno je jasno i precizno propisano kada se i pod kojim uslovima i u koju svrhu i po čijem naređenju, odnosno donijetoj odluci, Vojska može izvesti na ulice u bilo koje svrhe pa i u svrhu sprovođenja mjera zaštite odnosno kontrole sprovođenja mjera zaštite zaštite građana od virusa korone.

Vojska se ne može angažovati, dok se eventualno ne uvede vanredno stanja. Vojska nije subjekt koji se koristi u zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i ne učestvuje u sprovođenju mjera zaštite stanovništva i njegove sigurnosti. Ustav Crne Gore ali i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti je po tom pitanju vrlo jasan i njegove se odredbe ne mogu slobodno tumačiti od prilike do prilike niti od političke volje bili koje vlasti. Ova odluka koja je donijeta je u suprotnosti sa Ustavom i zakonom  jer takvu nadležnost ima samo Savjet za odbranu bezbjednost i predsjednik države koji, sa predsjednicima Vlade i Skupštine, zasjeda u tom Savjetu. Dakle ne nikako ministarka zdravlja ili direktor IJZ. Ne mogu se loše sprovedena mjere u zaštiti građana od virusa korone, sada kada je veći alarmantna situacija po biološki opstanak građana, riješiti na taj način što će se izvesti oružana vojna sila na ulice i trgove i stvarati se panika među građane.

Uloga vojnika nije da budu promoteri i promoterke i dijele sredstva za dezinfekciju na trgovima nego da u skladu sa zakonom i Ustavom čuvaju bezbjednost i nepovredivost granica države. Umjesto ovakvih apsurdnih poteza ko je vlada na 90 dana svoje vladavine primjenjuje, bolje bi bilo zatvoriti granice i spriječiti ulazak desetina novih mutacija Corona virusa, posebno u svjetlu najave održavanje nekakvih protesta, odnosno auto litija, i ulazaka građana susjednih država na teritoriju države Crne Gore. Možda je primjerenije za te svrhe upotrijebiti vojsku da zaštiti granice i spriječi ulazak velikog broja stanovnika susjednih država kao mogućih prenosilaca virusa.

PR služba LPCG 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me