• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Umjesto suze Evrope Mojkovcem će teći suze smrti

Šokantno zvuči vijest da se namjerava uskoro krenuti u ponovno otvaranje Rudnika olova, cinka i drugih teških metala Brskovo, nadomak Mojkovca. Novo jalovište bi bilo tačno na mjestu gdje se Bjelojevićka rijeka uliva u Taru. U pitanju je teren gdje se gradi ski-centar Žarski, što znači da bi se ne samo odmah ostalo bez ski-centra već bi umjesto planiranog napretka i progresa Mojkovac zahvatila rijeka mulja i otrova olova, cinka i drugih teških metala. 

Prema javno dostupnim i objavljenim informacijama sadašnja ekspertska vlada je preduzeću “Brskovo Mine” dozvolila da prave površinske kopove, što znači da će na taj način da poskidaju sve što je priroda stvorila i da to izvezu i za sobom u narednih petnaest godina ostave hiljade tona najkancerogenijeg materijala da se potocima i rijekama spušta do Tare a onda dalje livadama i njivama ekološke države Crne Gore. Je li to stvarni plan i zadatak Minstarstva za kapitalne investicije i da li ministar uopšte zna da je Mojkovac u državi u kojoj je on dobio vlast i da li je ova obnova “rudnika smrti” zahvalnica za dobijene glasove u ovom dijelu Crne Gore. Da li očekujete da će postojati turizam, organska poljoprivreda, stočarstvo na sjeveru kada se ovo što ste planirali sprovede u djelo. Odgovor je jasan- neće. 

Postavljamo pitanje kako je firma “Brskovo Mine”, dobila proširenje plana eksploatacije i to do nivoa da je planirano da se proširi predviđena zona eksploatacije i da se uđe u zonu nacionalnog parka i rijeka koje se slivaju u Taru, a koja je pod zaštitom UNESCO-a. Nestvarno zvuči benevolentan i pomirljiv stav predstavnika Nacionalnih parkova Crne Gore koji su spremni da dozvole da se ovako nešto razarajuće i destruktivno napravi u srcu sjevera Crne Gore.

Ko hoće novo groblje u podnožju Bjelasice ko hoće da širi smrt Mojkovcem? Zar nije bilo dovoljno žalosti u tom gradu prouzrokvanih upravo tim rudnikom Brskovo i otrovnim muljem koji je prolazio kroz grad i sakupljao se u samom njegovom podnožju. Zar sad kad je izvršena puna revitalizacija područja koje je nekad pokrivalo Jalovište neko želi da iz Podgorice ili Beograda određuje sudbinu Mojkovčana. 

U Mojkovcu se rudnik smrti neće graditi, niti će to Mojkovčani, a ni svi ostali zdravorazumski ljudi iz cijele Crne Gore, dozvoliti u to budite ubijeđeni gospodo iz nove ili bilo koje druge vlasti koja ima ovakvu namjeru.

Jovo Rabrenović, potpredsjednik Liberalne partije Crne Gore


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me