• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Rabrenović: Nakon 27 godina hram za crnogorske vjernike u Podgorici

Kada ja 31. oktobra 1993. godine obnovljena Crnogorska pravoslavna crkva niko od nas tada nije ni slutio da će proći vremenski period do 28. oktobra 2020. godine da bi pravoslavni vjernici imali mogućnost da izgrade prvi hram crnogorske pravoslavne crkve u Podgorici nakon što je stvarno 1918. godine a službeno 1920. godine bila ukinuta kao do tad kanonski autokefalna, samostalna pravoslavna crkva.

Crnogorski vjernici ovih će dana poslije 27 godina sibmolično dobiti zemljište za svoju bogomolju upravo na dane kada je izvršena obnova svete Crnogorske crkve a nama Crnogorcima vraćena vjera u svoju duhovnu vertikalu. Sve ove godine generacije crnogorskih pravoslavnih vjernika su poput ranih hrišćanskih učitelja i vjernika svoju liturđije i službe održavali jedino pod kapom nebeskom na livadi ali sa čvrstom vjerom i ubjeđenjem da će sem formalnog povraćaja Crnogorske crkve doći i do obnove i izgradnje hramova Crnogorske pravoslavne crkve. A kako to biva onome ko vjeruje i Bog daruje, pa smo tako i mi pravoslavni vjernici dočekali i taj dan da se u Podgorici tek poslije četrnaest godina od obnove nezavisnosti napokon sprovedu u djelo radnje koje vraćaju Crnoj Gori u suštinskom i faktičkom značenju stubove njene državnosti i identiteta. Države Crne Gore ne može biti ako njeni pravoslavci nemaju svoju crkvu i ne grade svoje hramove već u sopstvenoj državi bivaju progonjeni od strane okupatorske Srpske pravoslavne crkve odnosno njene beogradske patrijaršije.

Ako se od strane okupatorske crkvene organizacije na crnogorske vjernike bacaju najstrožije crkvene kazne, anateme, ako se zbog izmišljenih težih duhovnih prestupa, kao što je hereza, isključuju iz crkvene zajednice, kojoj i ne pripadaju ako se eskomuniciraju zato što slobodno razmišljaju i ne žele da priznaju okupatorsku srpsku crkvu, ako se ovim crkvenim odlukama karakterističnim za istoriju srednjega vijeka žele prisiliti da budu dio SPC onda je više nego jasno šta su sve crnogorski pravoslavni vjernici morali da hrišćanski istrpe i ne uzvrate.

Podgorički liberali su bili i ostali od devedesete godine prošlog vijeka uz svoju majku Crnu Goru i uz svoju svetu apostolsku Crnogorsku pravoslavnu crkvu.Uvijek vjerujući da će moći dati i doprinos izgradnji novih hramova dok čekamo da se zakoni sprovedu i naše crkve i manastiri iz ruku okupatorske srpske crkve, vrate u vlasništvo onih čiji su ih preci gradili i branili.

Jovan Rabrenović, predsjednik i odbornik Liberalne partije Glavnog grada Podgorica

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me