• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Sjećanje na zločin u Štrpcima!!!!

polaganjecvijeca

Prošlo je 20 godina od dana kada je, kao posljedica politike zločina, sumraka humanosti i organizovane akcije ozbiljnog ratnozločinačkog udruženja, kidnapovano i ubijeno 19 građana Crne Gore,18 Bošnjaka i jedan Hrvat, poslije otmice u stanici Štrpci. Na ovu tužnu i opominjujuću godišnjicu zločina u Štrpcima, Liberalna Partija ponovo izražava najdublje saosećanja porodicama žrtava nastradalih u tom strašnom zločinu.

Danas nije dovoljno da samo saosjećamo sa porodicama, rodbinom, prijateljima i sunarodnicima ubijenih. Ništa što bismo mogli da kažemo ne smije ostati samo prigodno sjećanje i rutinsko žaljenje za nevinim žrtvama,koje su stradale isključivo zbog svoje nacionalne pripadnosti, u jeku sveopšteg ratnog huškanja, oficijelne ratne politike i divljanja zvaničnih i poluregularnih oružanih formacija na teritoriji bivše Jugoslavije.

Žrtve iz stanice Štrpci danas nijesu samo opomena na zločine koji se nijesu slučajno dogodili. One su, kao i njihove porodice koje 20 godina čekaju odgovor države, institucija i našeg društva, velika obaveza za našu zajednicu koja mora da kazni sve odgovorne za ovaj zločin i pruži makar minimalnu moralnu, pravnu, političku i ljudsku utjehu ljudima koji su u ovom brutalnom zločinu oštećeni. To će biti mjera humanosti i civilizovanosti naše  države.

Mnogi inspiratori i počinioci ovog zločina ostali su daleko van domašaja pravde i suda. Za to ne postoji nijedno dovoljno ubjedljivo opravdanje. 

Ako su zakoni problem, moramo da ih promijenimo, ako je politika bila  prepreka,onda ona to više nikada ne smije biti. Zbog toga je i ovo prilika da učinimo sve da ideologije i politike koje su inspirisale i omogućile ovaj zločin odbacimo, kaznimo i spasimo Crnu Goru budućnosti od svake mogućnosti njihovog obnavljanja.

Mi u Liberalno Partiji poštujemo ono što je ispisano na podignutom spomen obeležju: "Ko  zaboravi 27. februar 1993. godine i stanicu Štrpce, odustaće od budućnosti".

Delegacija LPCG će na dvadesetogodišnjicu stravičnog zločina u Štrpcima, 27. 02.2013 u 11 sati položiti cvijece i odati poštu žrtvama ovog zločina,na Spomen obelježiju žrtvama rata na Pobrežju u 

Portparol LPCG

Zdravko Šoć


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me