• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Vučić i njegove pristalice u CG kao Domanovićev "vođa"

Predsjednik našeg sjevernog susjeda Aleksandar Vučić kao po običaju ne ostavlja Crnu Goru na miru, već koristi svaku situaciju da napadne njen narod i pokuša da nanese štetu zvaničnim institucijama kako bi time pomogao svojim političkim i duhovnim pulenima u predstojećim izborima. „Domanovićev Vođa“ Vučić je izjavio da Crna Gora nema ni laboratoriju za PCR testove. Tu izjavu su njegovi satrapi i istomišljenici objeručke prihvatili, pa nastavili onamo đe im je Vođa stao. Nažalost primitivno i uvredljivo kao što to inače i rade, valjda plediraju da osnuju svoj NKT i da podijele funkcije unutar njega i da onda uveseljavaju javnost montipajtonovskim presovima. Mora se priznati da za takav posao imaju talenta, jer za politiku su očito i pored toga što ih krase zrele godine i pozamašno političko iskustvo premladi i netalentovani. Očito da sem volje nemaju čak ni talenta, pa im preostaje da još puno rade i uče ne bi li ih javnost ozbiljno shvatila i dala im glas.

O njima dovoljno govori to što podržavaju politiku države čiji lider i „vodeći stručnjaci“ iznose najblaže rečeno apsurdne stavove o pandemiji korona virusom i njenim posljedicama. Šta reći o „Vođi“, njegovim „ekspertima“ i njihovim izjavama, ništa dovoljno ih je citirati. Njihove izjave dovoljno govore o njima. Član Kriznog štaba vlade Srbije i načelnik pulmologije i alergologije u Tiršovoj profesor doktor Branimir Nestorović u februaru je izjavio „Ne mogu da verujem da se narod koji je preživeo sankcije, bombardovanje, svakojaka maltretiranja, uplaši najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva, koji na Fejsbuku postoji”. On je tada poručio ženama u Srbiji da mogu slobodno da krenu u šoping u Italiju. Isti ekspert dalje navodi „Apelujem na ljude da prestanu da veruju neproverenim informacijama. Epidemija u Kini je pri kraju, ona je počela 7. decembra, kada je prvi slučaj prijavljen. Već se zna da pada virulencija virusa, virus je sve slabiji i slabiji. Inače je slab. Evo da kažem za žene... Estrogeni definitivno štite žene, one imaju blage oblike i ne umiru od ovog virusa. Dakle, žene, slobodno u šoping u Italiju, jer čujem da će tamo sada biti veliki popusti, zato što niko živi sad neće da dođe u Italiju.” Isti stručnjak je tada izjavio „Neću nositi masku, a ruke ću prati kao do sada“. Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar iz svog „stručnog“ aspekta daje „ekspertsko“ mišljenje „Manje ljudi umre od tog virusa nego od sezonskog gripa“. Načelnica Odjeljenja za neuroonkologiju u Kliničkom centru Srbije Danica Grujičić, otkriva svjetsku zavjeru i ističe. „Radi se o specifičnoj vrsti biloškog rata“. Ista načelnica pojašnjava svoju tvrdnju „98 odsto razbolelih su Kinezi, 99 odsto umrlih su Kinezi. Šta nam to govori? A šta na sve to i u kontekstu „najsmešnijeg virusa“ kaže „ Domanovićev Vođa“ „Imamo jednu od najnižih stopa smrtnosti od korone u Evropi”.

Ipak, na osnovu podataka američkog Univerziteta Džon Hopkins o stopi smrtnosti od virusa korona u svijetu, Srbija je na 28. mjestu, odnosno, manju stopu smrtnosti od Srbije ima još 20 evropskih država. A o broju testiranih on kaže “Kao što vidite, danas, proporcionalno broju stanovnika, mislim da smo osmi u Evropi i stizaćemo ih i stići ćemo do petog mesta u Evropi, jer ćemo još više da testiramo. I antitela ćemo da radimo i sve.” Međutim, kada govorimo o Evropi, Srbija se po broju testiranih na jedan milion trenutno nalazila tek na 32. mjestu, sa urađenih 19,295 testova i nije ni blizu visokoj osmoj poziciji. „Domanovićev Vođa Vučić“ je, u jeku epidemije koronavirusa, istakao da on - neće da nosi zaštitnu masku. Zaboravio je da maska, ne služi samo da vas zaštiti, nego da zaštiti i druge od vas, ukoliko ste zaraženi. Izgleda da od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zaštite nema. Izjava Aleksandra Vučića, kojom je objašnjavao da se od korone brani domaćom rakijom, jer je kako je rekao kod Amerikanaca vidio da „gde stavite alkohol tu koronavirus ne raste“, dodavši da je on tako našao sebi izgovor da popije koju čašicu više dnevno. Možda je, ipak, riječ o namjeri promocije alkoholizma koju je započeo prošle godine, savjetujući pred kamerama đetetu koje nema ni deset godina, da ne pije pivo već da odmah pređe na rakiju. Najvjerovatnije ipak je u pitanju samo dokaz neodgovornog pristupa globalnom problemu epidemije koronavirusom predsjednika jedne države.

Značenju sintagme „cilj opravdava sredstvo“ kako je još u 16. vijeku u svom djelu „Vladalac“ napisao Nikolo Makijaveli „Domanovićev Vođa“ Vučić dao je novo značenje. Valjda podstaknut nazivom djela on ne bira sredstva, često ne praveći razliku između istine i laži. Kao prilog tezi o orginalnosti, ali nažalost, i velikoj neozbiljnosti srpskog šefa države govori i to da je je Vučić jedini u Evropi u jeku pandemije, sve zbog izbora, dozvolio održavanje fudbalskih utakmica pred publikom, na čuđenje i zgražavanje cijelog svijeta. Upravo ta utakmica je “epidemiološka bomba” koja je “eksplozijom” raširila virus ne samo po Srbiji, već i po cijelom regionu uključujući i nedužne države poput Crne Gore koja je u tom trenutku bila jedina država bez virusa covid 19. Isti lider je odgovoran i za to je što je dozvolio teniske turnire, koncerte, rad noćnih klubova. Dozvolio je pred skupštinom Srbije miting na koji si doveo na hiljade svojih pristalica, a sve sa ciljem da ojača svoj položaj i pobijedi na izborima. Sve to i po cijenu ljudskih života!

„Domanovićev Vođa“ predsednik Srbije Aleksandar Vučić otišao je korak dalje od svojih uobičajenih nesuvislih izjava i direktno je građane Srbije koji rade u inostranstvu optužio za širenje pandemije i zloupotrebu zdravstva. Tada je rekao da je napravio samo jednu veliku grešku a to je puštanje svih državljana Srbije da uđu na teritoriju Srbije i tako ih okrivio za unošenje „najsmješnijeg virusa u istoriji čovječanstva“. A šta je Crna Gora uradila u tom trenutku i na istu temu? Jednostvano upravo suprotno od Srbije otvorila je granice za sve svoje grđane ma đe se oni nalazili u svjetu. Otišla je država Crna Gora korak dalje i organizovala besplatan transport za sve svoje državljane ma đe se oni nalazili širem zemljine kugle.

Nažalost u Crnoj Gori postoji i grupa političkih i ideoloških istomišljenika Aleksandra Vučića koja vidi šansu da preko njega ne samo dođe na vlast u Crnoj Gori nego da ujedno i ispuni svoj san o velikoj Srbiji i zatiranju crnogorskog nacionalnog identiteta. Ta grupacija, oličena u partiji čiji naziv je sam po sebi svojevrstan oksimoron jer spaja nespojive pojmove demokratiju i vojnu terminologiju i naziva se Demokratski front, pohitala je odmah par dana poslije izjave svog predsjednika Vučića da saspe salvu nesuvislih komentara na račun NKT-a. Valjda ovaj oksimoron želi da po ugledu na svog vođu, ali i vođinog vođu haškog zatvorenika i samozvanog vojvodu Šešelja, preuzme ulogu sudije i donosi presude Crnoj Gori i njenim institucijama kako rade i na koji način treba da sprovode zdravstvenu politiku u borbi protiv kako se to ipak pokazalo najopasnijeg virusa koji je globalno blokirao države i njene ekonomije.

I šta na kraju reći sem uputiti molbu predstavnicima oksimorona DF bratski vas molimo prestanite da se ponižavate i urušavate, već budite u skladu sa čojskom i junačkom tradicijom svojih i naših zajedničkih predaka a ne krpene lutke na ruci „Domanovićevog Vođe“, jer istorija pamti a i donosi sud o svakom.

Stihovi knjaza Nikole I Petrovića Njegoša iz njegove „Balkanske carice“, napisane 1882. godine. neka budu svima nauk i jedina vodilja.

„Ko CRNOGORSTVU ne bio vjeran

Bogom i ljudima svud bio ćeran!

Kom’ kamen ovi nije svet,

Da bude sramotan, proklet!”


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me