• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Litije u PG da ne ponove val vandalizma, velikosrpstva i vulgarizacije prema državi

Najava SPC i nekih opozicionih političkih partija da će ubrzo nastaviti sa odžavanjem protesnih litija u Glavnom gradu kod svih političkih sudionika nameće potrebu  dodatne odgovornosti prema građanima, njihovom zdravlju i bezbjednosti, kao i prema imovini Glavnog grada. Sasvim demokratski vid iskazivanja političkih stavova ne bi smio prerasti u ponavljanje vala vandalizma, velikosrpstva i vulgarizacije odnosa prema državi Crnoj Gori i njenom identitetu. Podgorica je jednako naša bez izuzetka, a novac koji svi izdvajamo za njenu infrastrukturu je uvijek bolje upotrijebiti za izgradnju novih i neophodnih sadržaja, nego za popravke i obnavljanje onoga što se u naletu političkog zanosa i isključivosti uništi.  

Mistifikacijom razloga ponovnog okupljanja želi se ostaviti prostor za eventualno proširenje liste zahtjeva na one sa političkom tematikom kako bi se na taj način dala podrška politički bliskim partijama za predstojeću predizbornu kampanju. Preplitanje interesa SPC i nekih političkih partija prisutno je u Crnoj Gori još od devedesetih godina prošlog vijeka i na žalost nije ništa dobro donijelo jačanju demokratije. Naprotiv, uvijek je bilo povezano sa partikularnim interesima pojedinih subjekata koji razlog svog postojanja nalaze isključivo u destabilizaciji države Crne Gore i stalnoj potrebi rušenja demokratski izabrane vlasti.

Pozivamo organizatore da se drže one misli koja nas je kroz vjekove krasila a koju je zapisao Marko Miljanov. „Junaštvo je kada sebe branim od drugoga, čojstvo je kada drugoga branim od sebe“. Ova izreka Marka Miljanova dovoljno govori da uvijek interes zajednice mora biti iznad ličnih i posebno partijskih i političkih i da u skladu sa ovom izrekom sa posebnom pažnjom pristupe obezbjeđivanju socijalne distance učesnika protestnih litija, čime će sačuvai privilegiju koju ova država ima kad je u pitanju izostanak prisustva koronavirusa u populaciji.

Podsjećamo na velike misli velikog Marka Miljanova, koje ovih dana imaju isti onu težinu kao što su imale i prije skoro vijek i po. Prilikom jednog svog boravaka u Beogradu Marko je u društvu Crnogoraca, koji su se tamo školovali bio izazivan agresivnim nastupom jednog od njih koji je pokušao da iskoristi njegov ugled za svoje političke ciljeve, odnosno da ga nagovori da napadne kralja Nikolu kao tiranina i nasilnika. A nakon što ga je saslušao, Marko Miljanov ga je prekorio pred preko 20 mladića. „Bilo bi pametno da umučiš, dijete, ja nisam krpa da perem tuđu nečist. Tebe neko utuljuje u glavu zle misli protiv Crne Gore koja te odnjivila i poslala da se kami nečemu dobrome naučiš, pa bi valjalo da se držiš prema njoj ka' prema svojoj majci, a i jes ti ona majka. Domovina je isto ka' majka, a što se Gospodara tiče on je mene vrijeđa ali psovati ga na vaganu koji ti neko daje isto je ka' psovati domovinu. No da ostavimo Gospodara, on je čo'ek ka' i mi, ka' ja i ti, pa i on može da pogriješi a da se na vrijeme ne ispravi, ali domovina je vječna i nju u srce moramo da nosimo ako smo ljudi i ako smo pravi njeni sinovi. Domovina može biti ili usred srca ili u potplaće obuće. Iz srca se ona ne izbača lako, a ko je nosi na potplaće ona se liže sa svakijem korakom i iščili ka paučina, i kad se tako izgubi onadar čo'ek postaje krdo. Čuvaj se toga, dijete, ka' živoga ognja, čo'ek bez domovine ili što je isto čo'ek sa osramoćenom domovinom više i nije čo'ek”.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me