• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP Podgorica: Mjere podrške privredi dobar osnov, prilagoditi se svim djelatnostima

Posljedice pandemije kronavirusa na privredu Glavnog grada u ovom trenutku još uvijek nije moguće u potpunosti sagledati. Predviđanja govore da će najveću štetu pretrpjeti tkz. zabranjene djelatnosti, te da će gubici koji koje su ove djelatnosti ostvarile odrediti dalji tok njihovog poslovanja što će direktno odrediti predznak ukupne crnogorske ekonomije i moguće dovesti do pojave negativnih ekonomskih trendova u državi.  

Podrška za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom jedan je od prioriteta Glavnog grada u ovoj godini. Zbog značaja koji opstanak ovih preduzeća ima za održivost ne samo ekonomije Glavnog grada već i fiskalnih prihoda gradskog budžeta na promišljen način i uz analizu mogućih trendova koji bi bili posljedica nadolazeće globalne ekonomske krize ili pojave novog talasa koronavirusa treba osmisliti dugoročno održive mjere koje se ne bi oročavale na period trajanja mjera Nacionalnog kordinacionog tijela. Osnovni cilj tih mjera treba usmjeriti na očuvanje radnih mjesta, zadržavanje trenutnog stepena ekonomskog razvoja, te dugoročno sačuvati nivo izvornih prihoda i fiskalnu stabilnost budžeta Glavnog grada.

Mjere koje će Skupština Glavnog grada i zvanično usvojiti predstavljaće kvalitetan osnov za trajnije mjere čiji bi krajnji cilj trebao biti očuvanje mikro, malih i srednjih preduzeća u Podgorici. Time će biti sačuvana radna mjesta značajnom broju građana čiji mjesečni prihodi, u ovim djelatnostima nijesu toliko visoki da bi im omogućili servisiranje svih obaveza u dužem periodu ukoliko bi izgubili radna mjesta a time i redovne prihode.

Pad industrijske proizvodnje, nemogućnost plasmana robe na zalihama i zatvaranje granica osnovni su problemi sa kojima se susrijeću proizvodna i prerađivačka preduzeća u Podgorici. U najtežoj situaciji se nalaze proizvođači i prerađivači mlijeka čiji gotovi proizvodi već neđeljama stoje u magacinima. Najveći kupci su upravo hoteli i restorani koji su još uvijek zatvoreni. Stoga, smatram neophodnim da Glavni grad kreira paket ekonomskih mjera koji bi bio posebno prilagođen svakoj djelatnost čime bi dugoročno potpomogao poslovanje upravo ovih najugroženijih djelatnosti. Senzibilnost prema mikro, malim, i srednjim preduzećima od strane gradske uprave nedvosmisleno bi ojačalo napore vlasnika da opstanu u vremenu krize. Dodatan značaj ima i to što ova preduzeća najčešće predstavljaju porodični biznis i njihovim bankrotom u pitanje bi bila dovedena egzistencija čitavih porodica.

Privredna društva u datim okolnostima, moraju napraviti plan svog daljeg poslovanja, reorganizovati svoje aktivnosti i eventualno preusmjeriti svoje poslovanje u nekim drugim pravcima, zbog čega je neophodno da Glavni grad pruži podršku domaćoj privredi koja svoje kapacitete u određenom obimu može preusmjeriti i na zadovoljavanje potreba domaćeg tržišta, uz istovremeno zadržavanje nivoa zaposlenosti, što je i primarna obaveza ne samo privrednog sektora Glavnog grada već i čitave države.

Mr Jovan Rabrenović,

predsjednik i odbornik Odbora Glavnog grada Podgorica Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me