• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Borančić na online konferenciji liberala Evrope: Crna Gora odlično se nosi sa krizom

LIBSEEN mreža liberala Jugoistočne Evrope danas je održala online konferenciju o liberalnim rješenjima krize usljed epidemije Covid-19. Diskusija je okupila predstavnike i lidere liberalnih partija iz regiona i partnere iz ALDE saveza liberala Evrope, ELF, FNF i partija liberala Evrope. Na konferenciji su učestvovali i predsjednik ALDE Hans van Baalen koji je želio da se direktno upozna sa situacijom u državama regiona, kao i potpredsjednik i EU poslanik Ilhan Kyuchyuk dok je sastankom presjedavao Roman Jakič. 

Učesnici su istakli važnost solidarnosti država Evrope u ovim teškim vremenima, zajedničko i kooridinisano ukidanje mjera i otvaranje država i ulogu liberala kao branitelja liberalnih i demokratskih vrijednosti u kontekstu sve većih ograničenja osnovnih sloboda građana i jačanja uloge države. Oni su istakli i značajnu pomoć koju je EU opredijelila za države Balkana u borbi protiv krize i epidemije.

Portparol Liberalne partije Ammar Borančić, komentarišući stanje Crnoj Gori, istakao je koliko su preventivne mjere koje su uvedene i prije epidemije bile efikasne tako da danas Crna Gora u regionu ima najmanji broj oboljeljih i umrlih i odlično se nosi sa krizom. Isto tako, Borančić je istakao značaj ekonomskih mjera kojim će država pokušati da amortizuje prvi udarac na privredu nakon krize i ublaži njene efekte kroz razne subvenije i olakšice. Za  Crnu Goru ovo je posebno važno, jer i kao druge mediteranske države, u velikoj mjeri njena privreda zavisi od turizma.

"Period koji nas čeka nakon krize, biće veoma izazovan za sve. Očuvanje prvo ekonomskog poretka, samim tim i socijalnog mira biće imperativ. Ukoliko dođe do poremećaja na tim poljima, postoji opasnost da bude ugrožena i demokratija i liberalni poredak u svim državama, dok će jačanje ekstremne desnice i populizma, koji su izgubili svoj značaj u Evropi, plašim se, ponovo izaći u prvi plan", zaključio je Borančić na online konferenciji liberala regiona i Evrope, dodajući da će baš zato odgovor liberala na ovu krizu biti od ključnog značaja.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me