• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Potrebna zaštita i razumijevanje za podstanare

Liberalna partija apeluje na Vladu Crne Gore da, pored ostalih mjera koje efektivno sprovodi, posebnu pažnju obrati i na građane koji su podstanari u Crnoj Gori i koji su u veoma nezgodnoj situaciji. Naime, zvanično u Crnoj Gori ima oko 20.000 podstanarskih porodica i samaca sa preko 60.000 članova domaćinstva. Ovaj broj je nezvanično mnogo veći.

Građani koji stanuju kao podstanari i svakoga mjeseca plaćanju zakup stana, prvi su pogođeni u trenutku uvođenja mjera koje su obustavile najveći dio poslova u državi. Ako imamo u vidu da najveći dio njih radi kod privatnika koji su već u ogromnom ekonomskom problemu i koje je Vlada najavila da će da pomogne raznim mjerama, onda nije teško pretpostaviti pred kakvim izazovom se nalaze zapošljeni koji n eće primati platu mjesecima a obavezni sa da stanarinu plaćaju svakog mjeseca. Neophodno je, zato, da Vlada i NKT razmotre način na koji  bi se ova kategorija stanovništva, ili makar oni najugroženiji, mogli pomoći i na neki način osloboditi ove obaveze ili im se ista olakšati i rasteretiti makar u ovim udarnim mjesecima krize.

U suprotnom, prijeti nam scenario u kojem veliki broj ovih ljudi sa svojim porodicama može ostati na ulici, bez krova nad glavom i bez ikakve sigurnosti i egzistenicje. Ne možemo a da ne pohvalimo i jedan dio stanodavaca koji su bez problema ustupili zakupcima i njihovim porodicama odlaganje obaveze plaćanja ili čak oslobađanje od plaćanja za tekući mjesec. Bez obzira na poteze Vlade, apelujemo na stanodavce da, u skladu sa svojim mogućnostima, imaju razumijevanja prema stanozakupcima i olakšaju njima i njihovim porodicama preživljavanje u ovom teškom vremenu za sve.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me