• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP traži podršku za Zakon o amnestiji

Liberalna partija tražiće od Predsjednika  da odmah zakaže nastavak redovnog proljećnog zasijedanja Skupštine Crne Gore kako bi Parlament nastavio da vrši svoju ustavnu funkciju u najtežoj situaciji nakon 2. svjetskog rata, po našu državu.

LP će predložiti da se na dnevni red, uz najavljene hitne Vladine Prijedloge Zakona, odmah uvrsti i Prijedlog Zakona o amnestiji lica osuđenih za krivična djela propisana zakonima Crne Gore i lica osuđenih stranom krivičnom presudom koja se izvršava u Crnoj Gori. Ovaj Prijedlog zakona podržan od blizu 20 000 građana Crne Gore a čiji je jedan od predlagača,uz 11 poslanika vladajuće koalicije, poslanik LP Andrija Popović se nalazi u Skupštinskoj proceduri više od dvije godine. Najnovije okolnosti sa epidemijom corona virusa još više nas opredjeljuju da hitno  usvojimo ovakvo zakonsko rješenje. Zatvorenicima je nemoguće da održavaju socijalnu distancu, da poštuju mjere prevencije u situaciji kada su zatvori pretrpani i kada su higijenski uslovi na nižem nivou od potrebnog. Želimo da podsjetimo da je nekoliko evropskih ali i država u svijetu, već u jeku epidemije odmah amnestiralo zatvorenike sa kratkoročnim sankcijama kako bi rasteretili sistem, dok su neki poslati u kućni pritvor. Crna Gora nema taj luksuz da čeka da epidemija izbije i u crnogorskim zatvorima što bi bila katastrofa koja bi prijetila da uruši i zdravstveni i bezbjedonosni sistem i ljudske živote.Amnestija je zakoniti akt kojim se osuđenim licima daju određene beneficije,mora da se odnosi na sva lica,osim lica koja su osuđena za najteža krivična djela a predviđenim Prijedlogom Zakona se oslobađaju od izvršenja 25% izrečene kazne zatvora.  Amnestija je akt milosti a posebno se odnosi na lica koja su na dan stupanja na snagu ovog zakona pravosnažno osuđena kaznom zatvora u trajanju od tri mjeseca a nijesu stupila na izdržavanje kazne a izrečena kazna zatvora zamjenjuje se uslovnom osudom.

Liberalna partija apeluje da se Skupština Crne Gore što hitnije sastane. Neviđen je primjer i u svijetu i u crnogorskoj praksi, da u ovako teškim okolnostima, najviša zakonodavna vlast i Dom građana Crne Gore ćuti i ne sastaje se. Istovremeno, sve ingerencije oko neuvedenog vanrednog stanja preuzela je izvršna vlast i različita ad hoc oformljena tijela o čemu Skupština koja predstavlja volju naroda nije uopšte odlučivala. Po Ustavu Crne Gore, takve mjere mogu se preuzeti samo ukoliko je od strane Skupštine proglašeno ratno ili vanredno stanje, međutim, kako nije proglašeno ni jedno ni drugo, nema razloga ni da Skupština ne bude jedan od stubova rješavanja katastrofalne zdravstvene,ekonomske, materijalne i društvene krize Crne Gore,što joj je dužnost i obaveza, i ustavna i politička i ljudska. Naravno uz sprovedene sve preventivne mjere i poštovanje socijalne distance kao i u ostalim najvišim institucijama.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me