• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Evropski liberali kod predsjednika Crne Gore

Delegacija liberala Evrope susrela se u Podgorici sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. Prijem za predsjednika ALDE saveza liberala Evrope Hansa van Balena i saradnike iz regiona kao i lidera crnogorskih liberala Andriju Popovića bio je prilika da lider treće najveće političke grupe u EU razgovara sa šefom crnogorske države.

Ovaj susret bio je prilika da predsjednik ALDE grupe pošalje jasnu poruku da je Crna Gora napravila značajan posao i opravdala ulogu lidera regiona. Van Balen je ukazao da će Crna Gora sa Liberalnom partijom kao dijelom vladajuće većine i politike, uvijek imati nedvosmislenu podršku svih liberala Evrope i u Evropskom Parlamentu, Savjetu, Komisiji.

On je predsjedniku Crne Gore prenio zaključke sa velike liberalne konferencije „Liberalni odgovor na dalju politiku proširenja EU“ održane u Podgorici da će ALDE snažno uticati na EU da što prije okonča proces proširenja na Zapadni Balkan, da države koje to nijesu,otvore pregovore a da Crna Gora koja je to već uradila prije osam godina,u narednih par godina zatvori sva ključna pitanja i bude spremna za punopravno članstvo.

U delegaciji su bili i potpredsjednik Liberalne internacionale Emil Kirijas,  predsjednik LIBSEEN mreže liberala Jugoistočne Evrope Roman Jakič, predsjednik Liberalne partije Andrija Popović sa potpredsjednicom Dubravkom Vujičić.

Libseen konferencija liberala Jugoistočne Evrope najveća je liberalna konferencija održana u Crnoj Gori i bila je prilika da se u Podgorici predsjednik ALDE i evropski liberalni lideri sastanu i razgovaraju i sa crnogorskim rukovodstvom i političarima o budućnosti države i aktuelnoj političkoj situaciji.

Ranije je sa konferencije poslata jasna poruka da je proširenje ponovo na vrhu agende EU te da je strateški dobro što je Crna Gora uvažena članica NATO,što je država koja snažno štiti manjinska prava,ima snažan civilni sektor i poštovanje ljudskih prava za sve,te da će LP biti garancija da se takav evropski trend i nastavi.


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me