• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Evropski liberali u Podgorici: LP važan faktor za članstvo Crne Gore u EU

Evropski liberali boravili su u Podgorici na međunarodnoj liberalnoj konferenciji o novom evropskom putu Crne Gore i liberalnim rješenjima za dalje integracije. Konferenciju čiji je domaćin Liberalna partija podržali su LIBSEEN mreža liberal Jugoistočne Evrope i ALDE savez liberala Evrope, treća najjača politička grupa u EU.

U okviru konferencije održana je panel diskusija za javnost na kojoj su govorili predsjednik ALDE Hans Van Balen, potpredsjednik i član odbora za vanjsku politiku EU Ilhan Kjučjuk, lider LIBSEEN Roman Jakič, potpredsjednik Liberalne Internacionale Emil Kirjas, predsjednik LP Andrija Popović, Velida Repovac Nikšić iz BiH kao i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Drljević koji je kao gost predstavio napredak Crne Gore.

Hans Van Balen iskazao je snažnu podršku ALDE grupe liberala u Evropskom Parlamentu daljim integracijama Zapadnog Balkana. On je naveo da nema snažnog evropskog puta bez Liberalne partije koja jeste važan faktor za demokratizaciju i dalji napredak Crne Gore. ALDE grupa dio je vladajuće strukture u EU, Parlamenenta, Komisije i Savjeta i bez podrške liberala nemoguće je donijeti bilo kakvu evropsku politiku ili agendu.

Andrija Popović, lider LP, pozdravljajući goste kazao je da treba dobo razmotriti koja metodologija najbolje odgovara Crnoj Gori i da je naša država daleko odmakla, pokazal napredak u mnogim poljima i učinila stvari nezamislive prije samo deceniju. Naročito u oblasti obračuna sa visokim kriminalom, korupcijom i jačanja tužilaštva. Uprkos različitim sabotažama i antikampanjama koje i ovih dana traju na ulicama, Crna Gora se suočila sa velikim reformama. Ostaje pitanje konkurencije kroz poglavlje 8 kao najveći izazov. On je potvrdio da je LP spremna da nastavi da daje punu podršku zvaničnoj politici Crne Gore kao dio vladajuće većine i proevropskog bloka u Crnoj Gori te da prijatelji u Briselu to veoma cijene.

Emil Kirjas potpredsjednik Liberalne Internacionale, svjetske organizacije liberala kazao je klako se već decenija govori o integracijama i da se mora konačno napraviti odlučujići korak naprijed a da je nova metodologija pregovora prilika za to. On je iskazao snažnu podršku Crnoj Gori da sa LP bude sljedeća članica EU.

Ilhan Kjučuk potrepdsjednik ALDE saveza i član Odbora za vanjsku politiku EU podržao je dalje integracije i politiku proširenja EU na Zapadni Balkan. On je naveo da će se liberali u Evropi zalagati da se što prije sprovede takva politika prema regionu a da će uloga LP u takvim integracijama Crne Gore biti veoma bitna. On je ukazao i  na značaj rješavanja problema kroz institucije i jačanje dijaloga.

PR služba LPCG

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me