• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Predsjednik LP kazao da institucije moraju dati konačni sud o dešavanjima nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Popović: Bilo je i pokušaja rušenja ustavnog poretka

Predsjednik LP kazao da institucije moraju dati konačni sud o dešavanjima nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Popović: Bilo je i pokušaja rušenja ustavnog poretka

Građani moraju da osjećaju da smo mi njihovi predstavnici i da oni imaju moć da upravljaju javnim politikama. Najveća muka je što smo dozvolili da politika, sada i vjera, preuzmu svaku poru života, umiješaju se u svakodnevni život građana i prenesu tenzije i rasprave sa političko-vjerskog na teren svakodnevnog života kazao je Popović

PODGORICA - Sud o dešavanjima povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti moraju dati institucije. Međutim, imamo pravo da sumnjamo daje ovdje bilo i elemenata pokušaja državnog udara i rušenja ustavnog poretka Crne Gore, kroz blokadu države na više od deset lokacija, a istovremeno se desio i pokušaj puča u Skupštini kada je bačena naprava eksplozivnog karaktera kaže za Pobjedu Andrija Popović, poslanik i predsjednik Liberalne partije.

POBJEDA: Kako komentarišete reakcije u Srbiji povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori?

POPOVIĆ: Očigledno je da je evropska i civilizovana Crna Gora povukla pravi potez usvajanjem ovoga zakona, vidjevši ko su oni koji su mu se najagresivnije protivili i kakve su njihove metode. Svakako da nijedna reforma koja suštinski mijenja društvo nikada nije bila bez otpora, to govori o njenom kvalitetu. Naravno, takvo ponašanje nije ostalo bez reakcija zvanične Crne Gore, koja mora snažnije braniti svoje pozicije. Ipak i region gleda na Crnu Goru kao na bastion građanskog društva i tolerancije, i dok je tako, ima nade za perspektivu regiona. Uprkos neshvatljivom miješanju zvanične Srbije u naša unutrašnja pitanja, Crna Gora se ponaša dostojanstveno, nijesmo promijenili svoj odnos prema Srbiji, srpskom narodu ili SPC, uprkos pokušajima zvaničnika, SPC i pojedinaca u Beogradu da izraženom histerijom prema Crnoj Gori što više podignu ionako uzavrele strasti. Osim pitanja imovine vjerskih objekata, jasno je da su ipak zacrtani prioriteti velikosrpskih nacionalista, oličenih u SPC i njihovim pomagačima kako u Republici Srpskoj kao dijelu BiH, prosrpskim partijama u Crnoj Gori, osim vjerovatno posljednjeg pokušaja oživljavanja mitomanskog sna o nekakvim "sjedinjenim srpskim državama" parlamentarni izbori krajem ove godine, koje bi eventualnom pobjedom valorizovali ponovnim slomom Crne Gore, kao 1918. i 1989. g., ali i popis crnogorskog stanovništva iduće godine.

POBJEDA: Kada očekujete da bi moglo doći do novog dijaloga o izbornom zakonodavstvu, s obzirom na to daje vlast povukla izborni zakon iz procedure i najavila da će on biti platforma za nastavak razgovorasa opozicijom?

POPOVIĆ: Najavio sam da će liberali i u narednom periodu djelovati u skladu sa principima liberalizma i zdrave argumentacije protiv svakog populizma i smutnje. Liberalna partija biće saveznik svakoj progresivnoj, evropskoj i modernoj politici i neophodnoj reformi. Saglasan sam da izborno zakonodavstvo mora biti dio platforme za pregovore. Međutim, nijesam ubijeđen da će numerisanje ulica ili debljina glasačkog listića riješiti naš problem, kao što nije ni prelazna vlada 2016. Za povjerenje u sistem ne toliko partija i lidera, već građana trebalo bi da se dogovorimo o njegovim suštinskim vrijednostima koje smo u moru demagogije izgubili. Građani moraju da osjećaju da smo mi njihovi predstavnici i da oni imaju moć da upravljaju javnim politikama. Država i institucije moraju pokazati sigurnost, stabilnost i nepristrasnost, a politički lideri da pokažu da su spremni da ljudski pristupaju problemima. Najveća muka je što smo dozvolili da politika, sada i vjera, preuzmu svaku poru života, umiješaju se u svakodnevni život građana i prenesu tenzije i rasprave sa političkovjerskog na teren svakodnevnog života. Na tome moramo svi da radimo. Sistem vrijednosti i povjerenje su neophodni kod decenijama podijeljene Crne Gore, ostalo će samo vremenom doći.

POBJEDA: Završetak prošlogodišnjeg zasijedanja obilježio je težak incident u plenarnoj sali, kojeg je izazvao DF. Kako gledate na to i kako sačuvati ugled Skupštine?

POPOVIĆ: Dugo smo upozoravali na moguću eskalaciju i to nije nimalo dobro za demokratizaciju i nastavak reformi. Jasno je da se kompromisi ne mogu praviti po cijenu uništavanja svakog sistema vrijednosti, povjerenje u institucije ne vraća se njihovim stalnim sabotiranjem i mi zato nikada nijesmo vjero?, vali u iskrenost opozicije kada je u pitanju rad na reformama zakonodavstva, izbornog sistema i povjerenja u institucije. Nedavno sam u parlamentu Francuske govorio o neophodnosti stvaranja novog koncepta slobode i liberalne misli u Evropi, sada bih rekao da mi u Crnoj Gori imamo potrebu da govorimo o nekom potpuno novom kontekstu i paradigmi u kojoj će se odvijati politika. Očigledno je da pojedine, okoštale, strukture nemaju više ništa dobro da ponude društvu, ni Crnoj Gori na koju gledaju sa neskrivenim animozitetom. Ko god je spreman na dijalog, otvoreno i bez kalkulacija, mi smo uvijek za tim stolom i prvi ćemo pružiti ruku.

Poslovnik se ne primjenjuje zbog političke trgovine

POBJEDA: Još nema primjene Poslovnika, čiji ste bili predlagač, da se kažnjavaju novčano poslanici koji odsustvuju iz parlamenta. Kako to komentarišete i hoćete li nešto preduzeti tim povodom?

POPOVIĆ:Kao poslanik i Liberalna partija, predlaganjem i usvajanjem Poslovnika koji sankconiše poslanike, uradili smo ono što smo obećali narodu i što smo bili dužni građanima. Svako ko je glasao na izborima, bilo vlast ili opoziciju, ponižen je takvim odnosom biranih poslanika koji se nijedan dan nijesu pojavili u skupštinskoj sali za gotovo čitavog četvorogodišnjeg mandata. To je ponašanje nedostojno državnog funkcionera, prije svega prema građanima. Ja ću nastaviti da apelujem na rukovodstvo Skupštine i Administrativni odbor da konačno realizuju usvojene sankcije. LP pokušava stalno da unese novu praksu i moderna i evropska pravila ponašanja u Skupštini, ali to očigledno malo teže ide. Postoji i opravdana sumnja da je došlo do političke trgovine, zbog koje se i ne primjenjuje Poslovnik Skupštine Crne Gore, usvojen prije čak sedam mjeseci.


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me