• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Mladi Liberali u Evropskom parlamentu o članstvu u EU

Mladi Liberali Crne Gore sastali su se u Evropskom parlamentu EP u Briselu sa poslanicima ALDE saveza liberala i demokrata Evrope. Oni su tom prilikom u Parlamentu predstavili rezoluciju mladih liberala Zapadnog Balkana "Mi smo Evropa" kojom se zahtijeva od Evropskog Parlamenta snažna integracija regiona u EU i dalja podrška svim državama i liberalnim političkim snagama na tom putu.

Predsjednik Mladih Liberala Ammar Borančić i članica predsjedništva Ivana Bokan razgovarli su tom prilikom sa poslanikom EP Ilhanom Kjučjukom i poslanicom EP Svenjom Han. Oni su iskazali snažnu podršku ovakvoj rezoluciji i naveli da ogromna većina poslanika podržava čvrste integracije svih država regiona i u EU i u NATO. Oni su kazali da će ALDE savez liberala insistirati na jasnoj agendi EU za Zapadni Balkan a da će se sve znati do kraja marta naredne godine te da će doprinos liberala biti ključan.

U rezoluciji koju su Mladi Liberali zajedno sa kolegama iz država regiona, fondacijom Boris Divković i Evropskim Liberalnim Forumom, predstavili navodi se da EU ne smije odlagati završetak pregovora sa državama koje su već duboko u tom procesu, kao što je Crna Gora, te da se hitno moraju odrediti datumi početka pregovora za države koje još nijesu započele ovaj proces, prije svega Sjeverna Makedonija i Albanija. Isto tako, poziva se EU i Evropski parlament da mladima sa Balkana omogući jednake šanse za kretanje, studiranje i rad kakver imaju svi njihovi vršnjaci i kolege iz država Evropske unije ali se ukazuje i na važnost vraćanja i očuvanja povjerenja u evropsku perpsktivu i EU u narednom periodu u regionu Zapadnog Balkana.

Rezoluciju bi nakon razmatranja na organima ALDE saveza liberala Evrope, poslanici mogli predložiti Evropskom parlmentu.

PR služba Liberalne partije

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me