• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Jokić i Perović zaključali Kotor i utamničili parlamentarnu demokratiju

Povodom jučerašnjeg skandaloznog zaključavanja i tamničenja Skupštine Opštine Kotor i parlamentarne demokratije od strane čelnika Opštine i Skupštine,koji još uvjek vrše te dužnosti,Liberalna partija izražava ogorčenje i oštar protest. Mnogi još nijesu svjesni šta se juče dogodilo i kakav je ovo udarac demokratiji i parlamentarizmu, neviđen u Evropi 21. vijeka.

Zaprepašćujuće je i ćutanje i odsustvo bilo kakve reakcije od strane nadležnih institucija države, posebno Zaštitnika ljudskih prava i sloboda. Po najvišem pravnom aktu, Ustavu i svim međunarodnim i demokratskim načelima, niko ne može da zakatanči Skupštinu, ni lokalnu a ni državnu, čak ni u vanrednom i ratnom stanju, a kamoli u redovnim okolnostima i u njenim redovnim poslovima. I sve to samo da bi se očuvali položaji i fotelje, još koji dan.

Legitimnim predstavnicima naroda, zabranjeno je posljednjeg dana zakonskog roka, i to od strane Vlade, da uđu u Skupštinu i održe zakonom propisanu sjednicu lokalnog parlamenta,da Kotor profunkcioniše. Ali juče smo saznali da parlamentarna demokratija sve može da istrpi pa i da se legitimnim predstavnicima naroda i legitimnoj skupštinskoj većini  zabrani ulazak u Skupštinu. Ne postoji nikakvo obrazloženje koje bi  moglo sprati ovu ljagu sa kotorskog parlamentarizma neviđenog u modernim parlamentarnim demokratijama.

PR služba Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me