• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP uputila inicijativu o hitnoj obnovi tvrđave Lesendro

Odbor Liberalne partije Glavnog grada Podgorica uputio je inicijativu za obnovu i revitalizaciju tvrđave Lesendro na Skadarskom jezeru.

O značaju ove tvrđave se dosta zna, ali je stanje u kojem se ona već decenijama nalazi zaista neprihvatljivo i zahtijeva hitnu akciju kako bi se ovaj izuzetni kulturno - istorijski spomenik konačno uvrstio u turističku ponudu Glavnog grada.

Tvrđava Lesendro je u drugoj polovini 19 vijeka imala veliku važnost za tadašnju Crnu Goru, podizanjem kule, sagrađene po nalogu Petra II Petrovića Njegoša, dobila je ulogu štita Crne Gore prema Turcima koji su nastojali da zauzmu taj dio Crne Gore. U svojoj istoriji više puta rušena i ponovo građena tvrđava Lesendro davala je veliki doprinos odbrani Crne Gore, ali je bila i od posebnog značaja za samog Petra II Petrovića Njegoša. Sve do kraja I svjetskog rata aktivno je korišćena u vojne svrhe. Upravo zbog značaja koji je imala za Crnu Goru 1949. godine tvrđava Lesendro proglašena je za zaštićeno nepokretno kulturno dobro fortifikacione arhitekture. Međutim, stanje u kojem se trenutno nalazi ovo Zaštićeno kulturno dobro nikako ne može biti primjer dobrog upravljanja kulturnim i istorijskim dobrima, niti adekvatan odnos prema svojoj istoriji. Nebriga prema tvrđavi Lesendro je nebriga prema našim precima, našoj istoriji, na žalost i našoj budućnosti.

Ostrvo Lesendro pretvoreno u poluostrvo nakon izgradnje saobraćajnice koja prolazi preko njega i dodatno devastirana postavljanjem stuba dalekovoda na njegovoj sredini. Ovakav odnos prema vrijednim istorijskim spomenicima ružan je primjer nehajnog odnosa prema Crnoj Gori i nažalost upečatljiva slika koju svaki turista koji tuda prođe ponese iz naše države.

Smatramo opravdanim da se u što skorije vrijeme pokrenu aktivnosti na obnovi tvrđave Lesendro, izmjesti stub dalekovoda, izgradi pješačka staza do tvrđave i time stvore optimalni uslovi da Glavni grad sa ponosom konačno ovaj biser istorije i kulture uključi u svoju turističku ponudu. Obnova Lesendra značila bi puno i za turističku ponudu Skadarskog jezera. Značajno bi bila povećana atraktivnost turističke destinacije, a uz već postojeće atrakcije obnovljena tvrđava Lesendro dodatno bi uticala na izgradnju imidža turističke destinacije Podgorica. Pošto se sama tvrđava Lesendro nalazi na tromeđi Prijestonice Cetinje, Glavnog grada Podgorica i Opštine Bar pozitivan odgovor na inicijativu dodatno će doprinijeti povećanju turističke atraktivnosti ponude sva tri grada. Ukoliko usljed promjena u granicama opština koje gravitiraju ovom dijelu Skadarsog jezera postoji dilema oko nadležnosti bilo bi korisno da se sve tri Opštine uključe u realizaciju ove inicijative.

Kao primjer dobre saradnje lokalnih zajednica predlažemo i osnivanje fondacije čiji bi osnivači bili Prijestonica Cetinje, Glavni grad Podgorica i Opština Bar što bi izvjesno pospješilo aktivnosti na realizaciji inicijative. Fondacija bi pored aktivnosti na promociji tvrđave Lesendro dodatno radila na prikupljanju novca i na volonterskim poslovima vezanim za obnovu tvrđave.

mr Jovan Rabrenović,

Predśednik Odbora Glavnog grada Podgorica Liberalne partije Crne Gore

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me