• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Otvoreno pismo ministru vanjskih poslova i evropskih integracija - gospodinu Igoru Lukšiću

Poštovani gospodine Lukšiću, cijeneći Vaš dosadašnji napor koji ulažete u cilju što je moguće boljeg razvoja crnogorskih vanjskih odnosa i integracija u EU, želimo da Vam postavimo nekoliko pitanja, na koja vjerujemo da ćemo dobiti iskren i konkretan odgovor:

1. Imajući u vidu izuzetan značaj koji imaju naše iseljeničke zajednice, zanima nas koje je projekte na istraživanju starog crnogorskog iseljeništva Ministarstvo, u predhodne četiri godine, podržalo i koje planira da podrži, u narednom periodu?

Ovo pitamo jer je nedvosmisleno jasno da bi se ovim projektima  došlo do preciznijih podataka o brojnosti, strukturi, današnjem identitetu iseljenika, u odnosu na porijeklo starih iseljeničkih zajednica kojima pripadaju.

2. Šta je Ministarstvo uradilo na uspostavljanju, izgradnji i unaprijeđenju komunikacije sa starim iseljeničkim zajednicama, odnosno njihovim potomcima, u SAD (Montana, Pensilavanija, Kalifornija), kao i u starim iseljeničkim zajednicama u Latinskoj Americi?

3. Neosporiva je činjenica da i pored izražene brojnosti crnogorskih iseljenika i njihovihu Latinskoj Americi, konkretno u Argentini ( Buenos Ajres) nema ambasade države Crne Gore, zašto je to tako i zašto Srbija konzularno zastupa Crnu Goru u Argentini kada se zna njena ideološka crkvena paternalistička orjentacija i odnos prema crnogorskoj naciji, jeziku i crkvi?

4. Zašto se u Njemačkoj otvara treće diplomatsko predstavništvo, a u Latinskoj Americi, Argentini nemamo diplomatsko predstavništvo?

5. Zbog ču Srbiji još uvijek  nije oformljen Nacionalni savjet? Šta je ambasada Crne Gore uradila po tom pitanju i do kada će biti završen proces njegovog formiranja?

6. Da li postoje opravdani razlozi štodanas nije otvoren konzulat naše zemlje u Lovćencu? Smatramo da je suvišno navoditi razloge koji idu u prilog ostvarenja ovoga zahtjeva i što hitnijeg otvaranja konzularnog predstavništva  Crne Gore u jednoj od naših najbrojnijih iseljeničkih zajednica. Takođe, Vas molimo da ukoliko znate za argumente koji govore protiv ovoga prijedloga, o njima obavijestite crnogorsku javnost.

Poštovani gospodine Lukšiću, znamo da ćete se složiti sa nama od kakvog su značaja postavljena pitanja i da ćete razumjeti naš konstruktivan doprinos poboljšanju položaja Crne Gore i njenih građana u svijetu, sa akcentom na podršku  crnogorskim iseljenicima ma đe oni bili diljem svijeta.

 mr Jovo Rabrenović, član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike LPCG

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me